Despite repeated government promises to cut fossil fuel subsidies, a new report found that those subsidies rose to a record $1.3 trillion last year.
The International Monetary Fund (IMF) report looked at both explicit and implicit fossil fuel subsidies in 170 countries. It found that explicit subsidies alone have more than doubled since the IMF’s previous assessment, from $500 billion in 2020 to $1.3 trillion in 2022, as governments rushed to mitigate the inflationary impact of Russia’s invasion of Ukraine and increased demand caused by the economic recovery from COVID-19[feminineAquestessubvencionssónunsuportmonetaridirectealscombustiblesfòssilsmitjançantactivitatscomarapreusregulatspersotadelsnivellsinternacionalsirebaixesenlafacturaenergètica
L’FMI també calcula les subvencions implícites als combustibles fòssils, que inclouen el cost de coses com ara cobrar menys pels costos ambientals i no cobrar impostos sobre el consum. Sumar-los i el total dels subsidis va augmentar fins als 7 bilions de dòlars el 2022. Això suposa un augment de 2 bilions de dòlars en comparació amb el 2020.
Les troballes coincideixen amb un informe publicat a principis de setmana per l’Institut Internacional per al Desenvolupament Sostenible (IISD), un grup de reflexió amb seu al Canadà, que va trobar que els diners públics als països del G-20 només anirien a subvencions explícites als combustibles fòssils més de es va quadruplicar fins a 1 bilió de dòlars el 2022 en comparació amb fa un any.
Els dos informes posen de manifest l’avenc entre els objectius declarats de les nacions sobre la urgència de reduir els combustibles fòssils i les seves accions. El 2015, les nacions del món van signar els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, que incloïen el compromís d’eliminar gradualment els subsidis als combustibles fòssils. Aquest compromís es va fer més explícit a la COP26 el 2021, quan 197 països van acordar accelerar l’eliminació gradual del que el pacte va anomenar “subvencions ineficients”.
“Estem desbordats de compromisos governamentals per eliminar gradualment el suport als combustibles fòssils, però hi ha una greu sequera en la implementació”, va dir Christopher Beaton, que investiga el consum d’energia sostenible per a l’IISD. “Durant els últims dos anys, a nivell internacional, hem anat enrere”.
Anar enrere té serioses implicacions per als esforços del món per mantenir l’escalfament global a 1,5 graus centígrads dels nivells preindustrials. Fins i tot amb només 1,2 °C (2,2 °F) d’escalfament, el món està experimentant una calor devastadora i desastres que s’han agreujat pel canvi climàtic. El juliol passat va ser el mes més calorós que el món hagi registrat mai, enmig d’un estiu d’incendis forestals mortals, onades de calor i inundacions.
El clima només es tornarà més volàtil si els humans continuen abocant gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i seguir subvencionant els combustibles fòssils augmenta aquest risc.
“Les subvencions als combustibles fòssils mantenen els preus baixos, la qual cosa augmenta el consum, i estan fomentant nous projectes que d’una altra manera mai tindrien lloc”, va assenyalar Beaton.
Els autors de l’FMI van dir que eliminar els subsidis explícits als combustibles i imposar impostos sobre els costos ambientals, inclòs el diòxid de carboni i altres contaminants atmosfèrics, reduiria les emissions globals de diòxid de carboni un 34 per cent per sota dels nivells de 2019 per al 2030.